כולנו יודעים כי יש בתורה 613 מצוות, אך לא כולנו מכירים את המקור המלא לכך. הגמרא בסוף מסכת מכות מביאה כי “דרש רבי שמלאי 613 מצוות נאמרו לו למשה”, אלא שדברי רבי שמלאי לא מסתיימים כאן. רבי שמלאי משרטט ציר היסטורי וממשיך בדרשתו “בא דוד והעמידן על 11, דכתיב ‘מי יגור באהלך? מי ישכון בהר קדשך? הולך תמים, ופועל צדק, ודובר אמת בלבבו, לא רגל על לשונו … עושה אלה לא ימוט לעולם’.
בא ישעיהו והעמידן על שש דכתיב ‘הולך צדקות, ודובר מישרים, מואס בבצע …’, בא מיכה והעמידן על שלוש ‘הגיד לך אדם מה טוב ומה ה’ דורש מעמך, כי אם עשות משפט ואהבת חסד, והצנע לכת עם ה’ אלוקיך’. חזר ישעיהו והעמידן על שתיים ‘שמרו משפט ועשו צדקה’, ובא חבקוק והעמידן על אחת: ‘צדיק באמונתו יחיה’.” כלומר, רבי שמלאי אומר שלאורך ההיסטוריה, הנביאים שעמדו לישראל, ניסחו את העקרונות הבסיסיים של התורה בצורות שונות.
פרשנים רבים תמהו על דרשתו של רבי שמלאי. וכי רבי שמלאי מתכוון להגיד כי דוד המלך סבר שניתן להסתפק ב-11 מצוות? יש שכתבו (המבי”ט בספרו ‘בית אלו-הים’) כי העקרונות של הנביאים נועדו להיות בבחינה של תוספת לתרי”ג מצוות. החפץ חיים כותב כי ההדגשות של הנביאים מלמדות את הנקודות שהיו דרושות חיזוק באותו דור. מנגד, ריב”ן על אתר מפרש כי כוונת הגמרא היא כפשוטה, וכי ‘בדורות האחרונים לא היו צדיקים כל כך, ואם באו לשמור כולן, אין לך אדם שזוכה ולכן בא דוד והעמידן, כדי שיזכו אם יקיימו 11 המצוות הללו’.
ואולם, הפרשנות המקובלת והרווחת נמצאת דווקא בספר העיקרים של ר’ יוסף אלבו (מאמר ג פרק ל), וכך הוא כותב: “כוונת כל הנביאים היתה לעשות כללים שעל ידם תושג מדרגה גדולה מהשלמות, קרובה למדרגה המושגת על ידי כלל המצוות”, כלומר, השלמות הגבוהה ביותר היא על ידי שמירה קפדנית ומושלמת של כל המצוות, אבל מכיוון שמדובר בפרוייקט שאינו אפשרי למרבית בני האדם, הנביאים ניסחו לנו את העקרונות של צורת האדם אליה התורה מכוונת בסופו של תהליך, וכך קיימת לאדם האפשרות לצד ההשתדלות בקיום המצוות, לוודא כל הזמן שהוא בדרך הנכונה ולהתקדם אל השלמות.
כמעט כל הדברים שדוברו על ידי הנביאים השונים, דוד, ישעיהו, מיכה וחבקוק, נוגעים למה שהיינו מכנים כיום ‘בין אדם לחברו’, ‘מינהל תקין’, ‘יושר’, ו’מוסר טבעי’. הנביאים דורשים מאיתנו לשמור על המשפט, לדאוג לחלש, להיות עסוקים בחסד, לא להטות את הדין ואת השיפוט לפי קרבה משפחתית ובגלל מוקדי כוח.
דברי רבי שמלאי צריכים להיות חקוקים על ליבנו. רבי שמלאי אומר לנו שבדורות הנוכחיים, אחרי דורו של משה, אנו מוכרחים כל העת להחזיק גם את התכלית של קיום המצוות מול העיניים, את צורת האדם שהתורה מבקשת לייצר, וצורה זו היא של אדם שומר משפט ועושה צדקה.